Plans alternatius per a l’apagada de L’Hora del Planeta

Sostenibilitat
ESCRIT PER Ana Rodríguez i Quirant
01 Març, 2022 — 7 min
Plans alternatius per a l’apagada de L’Hora del Planeta

El moviment al qual Grup Carles s’uneix de l’hora del Planeta consisteix a apagar les llums durant una hora el dissabte 26 de març de 20:30 a 21:30. Aquest gest és una excel·lent oportunitat per a reflexionar sobre allò que cadascun pot fer des de casa per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic. És una ocasió per veure com aquests petits esforços,  sumats als de milions de persones de diferents edats i cultures en més de 10 països, poden fer una gran diferencia i poden passar de tenir un impacte insignificant a suposar un estalvi energètic significatiu.

L’objectiu és que tots apaguem les llums de casa, dels comerços i de les empreses, com farem a Grup Carles . Fins i tot, les ciutats apaguen els edificis més emblemàtics com la torre Eiffel a París.

Però, què podem fer durant aquesta hora?

Us deixem alguns tips a continuació per si encara no tens pla:

Sembla missió impossible poder gaudir d’alguna cosa sense fer ús de l’electricitat, però en aquest article et proporcionem diversos plans alternatius que podràs fer aquest dissabte 26 durant l’hora del planeta i fins i tot cada dia que vulguis. Estalviaràs en costos elèctrics i aprendràs a gaudir d’altres plans que fins ara no hi havies imaginat:

Plans exteriors

  1. Caminada nocturna: pots unir-te a nosaltres i a Igualada pel Clima en aquesta marxa lenta que hem organitzat per poder gaudir d’un pla sense fer ús de llum. Amb aquesta marxa ens sumem al moviment: QUILÒMETRES PEL PLANETA  on participarem en el repte de WWF, sumant els nostres quilòmetres per aconseguir arribar als 40.000 que fan falta per a recórrer tot el Planeta, actualment entre tots els participants ja sumen gairebé 5 voltes!
  2. Passeig nocturn: Si no us convenç la caminada, o no us va bé de venir, es pot sortir a passejar caminant, amb el gos o amb amics i família per gaudir d’una hora a l’aire lliure.
  3. Sortir a veure el cel i les estrelles: durant la setmana ens deixem emportar per la rutina del dia a dia i no ens parem a observar, aprenem a mirar més enllà i contemplem el cel. Quantes constel·lacions serieu capaços de reconèixer?

Plans a casa

  1. Jocs amb nens: Si estàs amb nens a casa podeu jugar a “les tenebres” o la “gallineta cega”, o bé explicar contes amb ombres xineses i aprofitar aquesta hora per explicar-los perquè es fa l’hora del Planeta i per fer jocs divertits en família en companyia del caliu de la llum d’una espelma.
  2. Concursos artístics a les fosques: Proposar coses per dibuixar i després d’una hora veure què ha fet cadascun i, en acabar l’apagada, veure si s’assembla al que es demanava. Després de l’apagada seguireu amb una bona tanda de rialles observant les obres d’art realitzades!
  3. Experiències gastronòmiques de luxe: Hi ha restaurants que per potenciar altres sentits serveixen a les fosques el menjar: els clients tasten tots els plats a cegues i després observen les fotos del que s’ha servit a la taula per fer comparacions de si és el que havíen imaginat o no. Es pot fer el mateix a casa, una experiència gastronòmica nova: 60 minuts en els quals podem assaborir el menjar, però no veure què és. Haurem d’esbrinar què estem degustant i comentar-ho en encendre les llums.
  4. Sopar en parella: Organitzar un sopar romàntic a la llum de les espelmes.
  5. Meditar: Segons els seguidors del Feng-Shui, la foscor dona energia. Podem utilitzar aquesta hora per fer meditació o alguna activitat relaxant que ens carregui les piles.
  6. Fer un debat sobre l’hora del Planeta: Pot una hora provocar un canvi social? Serveix per a alguna cosa? Protegim el medi ambient? Cadascun amb les seves opinions. Això si, sense encendre les llums.
  7. Contar històries: Poden ser inventades, de terror o fins i tot anècdotes passades. Cadascun ha de contar la seva.
  8. Fotografies de llarga exposició: Juga amb l’encenedor o amb llanterna si es tracta de nens a fer fotografies de llarga exposició.
  9. Canviar a llums led: Pots aprofitar l’estona sense llums per a canviar les lluminàries per altres de baix consum. Això no només et servirà per entretenir-te aquesta hora sinó que podràs estalviar durant molt de temps.

Si no tens ganes de fer cap de les activitats proposades, pots aprofitar per a dormir directament i deixar les llums apagades durant tota la nit.

Aprofita aquest dia per ajudar a comunicar a la gent la problemàtica ambiental i a més, estalviar en la factura d’electricitat. I tu, què penses fer durant l’hora del planeta?

Pots compartir amb nosaltres el pla que facis en comentaris, o qualsevol de les xarxes socials, anomena’ns a les xarxes publicant què estas fent durant l’apagada, entre tots podem fer un món més sostenible.

Convida a amics i familiars a unir-se al moviment, podreu xalar d’aquesta experiència sense llum tots junts!

Notícies relacionades

L'hora del planeta

Ana Rodríguez i Quirant
Ana Rodríguez i Quirant
Consultora en Sostenibilitat
Sostenibilitat
01 Març, 2023 — 3 min
L'hora del planeta

Els beneficis d'una auditoria energètica a les ciutats

Ana Rodríguez i Quirant
Ana Rodríguez i Quirant
Consultora en Sostenibilitat
Eficiència energètica
12 Nov, 2022 — 3 min
Els beneficis d'una auditoria energètica a les ciutats

La sostenibilitat com a palanca de desenvolupament econòmic

Raul Antúnez i Retamal
Raul Antúnez i Retamal
Responsable de Consultoria en Sostenibilitat
Sostenibilitat
16 Gen, 2023 — 8 min
La sostenibilitat com a palanca de desenvolupament econòmic

Eficiència energètica: la clau cap al desenvolupament sostenible.

Raul Antúnez i Retamal
Raul Antúnez i Retamal
Responsable de Consultoria en Sostenibilitat
Sostenibilitat
16 Ag, 2023 — 6 min
Eficiència energètica: la clau cap al desenvolupament sostenible.